Maren Olsdatter
(1818-Efter 1845)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Mads Jensen , væver i Rørby

Maren Olsdatter

  • Født: 1818, Raklev sogn
  • Ægteskab: Mads Jensen , væver i Rørby før 1841
  • Død: Efter 1845

  Begivenheder i hendes liv:

• Folketælling, 1845. 1
Holbæk , Ars, Rørby, Rørbye Bye, et Huus, 10, FT-1845, C5805
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Mads Jensen 31 Gift Væver Her i Sognet [Rørby Sogn, Holbæk Amt]
Maren Olsdatter 27 Gift hans Kone Rachlev Holb. Amt [Raklev Sogn, Holbæk Amt]
Jens Madsen 4 Ugift deres Børn Her i Sognet [Rørby Sogn, Holbæk Amt]
Bodil Madsen 1 Ugift deres Børn Her i Sognet [Rørby Sogn, Holbæk Amt]

• Diverse. 2
Gaarden Matr. Nr. 3 i Rørby laa, saalænge dens Lodder var samlede, umiddelbart vest for Byens Gadekær, hvor den havde fælles Indkørsel med Nabogaarden, som Bykortet fra den Tid viser. Den var fæstet af Gaardmanden Niels Olsen, der med sin Hustru, Kirstine, havde en Mængde Børn, hvoraf 3 Sønner boede og døde her i Sognet, nemlig den gamle Kirkeværge Kristian Nielsen i Rørby og hans to Brødre Niels „Rørby" og Hans „Rørby", der var bosatte i Uggeløse Græsmark. Datteren Dorthe fik efter Forældrenes Død Hovedparcellen yderst ude paa Lodden. Hun blev gift med "Niels Sørensen fra Klouby. De havde 3 Sønner og 2 Døtre. Den yngste Søn, Ole Nielsen, blev velkendt som Gaardejer i Værslev, den ældste, Søren Nielsen, fik Forældrenes Sted. Han var gift med Ane Kristensen, men døde tidligt. De havde en Søn og 3 Døtre, af hvilke den ældste Datter blev gift med Gaardens nuværende Ejer Lars Peter Hansen, en Gaardmandssøn fra Kundby. Hans Svigermoder, Ane Kristensen, der var en Datter af Boelsmand Kristen Larsen paa „Råbens Lod" i Rørby, er forlængst død.
Den øvrige Del af Lodden var delt i mange Parceller.
Yderst ved Hovedparcellen boede Husmand Jens Pedersen med sin Kone Dorthe. Deres Datter Maren Sofie blev gift med Niels Nielsen og arvede Ejendommen. Huset brændte, Manden døde, og Maren Sofie solgte det nyopførte Hus med Jordlodden til
den nuværende Ejer Kristian Larsen og dennes Kone Stine og rejste til Romperup til en Plejedatter Anna, der er gift med Smed Birk sammesteds.
Øst for dette Hus boede Peder Pedersen og hans Hustru Ane. Deres Datter Kirsten fik Huset efter dem og blev gift med Træskomager Kristian Jensen, der solgte det til Niels Sørensen, hvis Enke Marie beboer det tilligemed sin Søn Henrik.
Ved Siden af den nævnte Ejendom boede saa Niels Nielsen, gift med Karen Hansen, Steddatter af Gmd. Søren Madsen i Rørby. De havde 2 Børn: Dorthe Kirstine, der er gift med Gmd. Niels Hansen i Kærby, og Bødker Jens Nielsen, gift med
Karen Jensen, Gmd. Jens Hansens Datter fra Kærby. Jens Nielsen arvede Ejendommen, som han senere solgte til dens nuværende Besidder Kristian Jørgensen, gift med Gaardmandsdatteren Maren Andersen fra Badstrup. Han er Gmd. Jørgen
Nielsens Søn af Rørby og Broder til flere af Gaardejerne heromkring. Bødker Jens Nielsen flyttede efter Salget ind til Byen, hvor han 1896 byggede sig et nyt Hus paa en Parcel af Skolelodden. Han har 2 Sønner og 1 Datter, hvoraf
den ælste Søn Kristian Nielsen er Snedker og boer her i Byen i det af Faderen opførte Hus. Han er gift med Gaardmandsdatteren Karoline Larsen fra Store Fuglede.
Den sidste af de bebyggede Parceller af Gaarden Matr. Nr. 3 ejedes oprindelig af Væver Mads Jensen, en Broder til Gmd. Hans Jensen inde i Byen. Han var gift med Maren Olsdatter, der i tredie Led stammede fra „Bondefogden"s Gaard Matr. Nr. 8 i Rørby. De havde 3 Sønner og 3 Døtre. Sønnen Kristian Madsen fik Stedet efter Faderens Død, men levede kun faa Aar derefter. Efter hans Død flyttede hans Søster, Bodil Madsen, der boede hos ham, ind til Byen, hvor hun byggede sig et Hus tæt ved Skolen. Christian Madsens Sted blev solgt til Bmd. Hans Kristian Sørensen, der ejer det endnu.
En Datter, Amanda, er gift med Smed Jens Peter Nielsen i Rørby. Foruden de nævnte bebyggede Parceller hørte til Gaarden Matr. Nr. 3 et Par andre, hvoraf den ene var en Del af Skolelodden.


Maren blev gift med Mads Jensen , væver i Rørby, søn af Jens Hansen , gårdmand i Rørby og Ane Olsdatter, før 1841. (Mads Jensen , væver i Rørby blev født i 1814 i Rørby sogn og døde efter 1845.)


Kilder


1 www.ddd.dda.dk, Holbæk , Ars, Rørby, Rørbye Bye, et Huus, 10, FT-1845, C5805.

2 H.P. Ernsten historiske optegnelser fra Rørby sogn, Kalundborg 1918, side 21-22.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 2018-1-28 med Legacy 7.5 fra Millennia