pil pil pil pil
Jens Clemen Nielsen , gårdejer i Tømmerup
(1837-1913)
Ane Kirstine Jørgensdatter
(1842-1915)
Peder Jørgensen , gårdejer i Ubberup
(1836-1915)
Maren Sophie Jørgensen
(1853-1929)
Axel Jensen , gårdejer i Tømmerup, kreditkassedirektør
(1883-1961)
Agnes Jørgensen
(1884-1965)
Jens Clemen Jensen , husmandsejer i Vig
(1915-1987)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Gerda Olsen

Jens Clemen Jensen , husmandsejer i Vig

  • Født: 1915-11-1, Tømmerup 1
  • Døbt: 1915-12-5, Valgmenighedskirken i Ubberup 1
  • Ægteskab: Gerda Olsen den 1941-11-1 i Valgmenighedskirken i Ubberup
  • Død: 1987-4-5, København i en alder af 71 år 2

  Begivenheder i hans liv:

• Levnedsbeskrivelse. 3
Jens Clemen Jensen , husmandsejer i Vig (1915-1987)
1941 Køber Maglegård (matr.nr. 55 og 57) i Gislinge af barnløse Albrecht Jensen \endash en gammel bindingsværksgård med stråtag, fordi min farfar forlangte, at de unge skulle lære at arbejde sig op fra bunden (min farfar havde selv fået alt ind med sølvske). Og det var ikke min farfar, der hjalp ham økonomisk med købet, men min mormor og morfar i Istebjerg. Min far ville gerne i stedet have købt en supergård, Vajsgården, i Gislilnge, som også var til salg. Han fandt så en gård ved Føllenslev, men den var også for god efter min farfars mening. Jeg blev så født i 1943 på Maglegård og havde nær ikke overlevet den første vinter med is indvendig på væggene i soveværelset.
1946 Fra Maglegård udstykker min far en parcel (matr.nr. 55b), bygger maskinhus og starter Gislinge Maskincentral som den første i Danmark, der startede en maskinstation. En mand fra Brønderslev hævdede senere, at det var ham, der var den første, men det passede ikke, sagde min mor. (Da jeg kom i skolealderen, passede jeg tlf., hvis min mor ikke var i nærheden, og lærte at skrive bestillinger op i en lille notesbog).
Samme år sælger far Maglegård til Ellinor og Johannes Cornelius Jensen fra Kåstrup. Far kørte med grønne John Deer-traktorer og i begyndelsen med bugserede mejetærskere. (Husker, at jeg engang fik lov at køre med ham i bilen, da han skulle inspicere en mejetærskning på Saltbækvig. Og det mindede om en ørken uden veje, så jeg var meget bange for, at vi ikke kunne finde hjem). Mens far i 1½ år ventede på at købe en anden bolig, boede vi til leje i en fin lejlighed til Gislinge Bryggeri, hvor der bl.a. var et kæmpebillard-bord i en endnu større havestue. Her fik jeg også min første sodavand. Vi måtte jo ikke tage imod noget fra andre, og jeg modstod længe de ansattes tilbud, men en dag gik naturen over optugtelsen, så jeg tog imod en sodavand, gemte den bag en sofa og nippede til den engang imellem. Men det blev opdaget.
1948 Køber et husmandssted lige i nærheden af maskinstationen og har en del folk på kost og logi. En af de traktorførere, han ansatte, var Børge Holmegaard \endash en rigtig skidt karl, opdagede han senere. Da Børge H. mistede 3 fingre, fik han en meget stor erstatning, og han var meget ivrig og pressede min far for at komme i kompagniskab med ham. Og uheldigvis kunne min far ikke sige nej. De kunne ikke enes om det, da min far var pertentlig og påholdende, så efter nogen tid delte de maskinstationen. Far solgte siden sin del. Jeg husker endnu tydeligt, hvordan min far fik amerikanere til at komme i nogle dage og lave en stor demonstration af maskiner, der var ukendte i Danmark, på hans marker. Vi børn fik bændel-tyggegummi, som ikke var kendt i Danmark. Det var også de år, hvor Lise, født i 1946, fik sin debut som frisør, idet der var en traktorfører med et stort, kraftigt hår, som hun fik lov at frisere og sætte sløjfer i om aftenen.
Min far var samtidig sognerådsformand, gymnastikleder og alverdens ting i Gislinge \endash blev altid valgt til et eller andet og var aldrig hjemme om aftenen. Når han f.eks. entrerede med store orkestre, der skulle spille i foreninger i Gislinge, så blev de bespist hos os. Men han kunne ikke holde til alt det udenoms arbejde, selv om det var hans store lyst. (Jeg har slikket rigtig mange frimærker hvert år, bl.a. når selvangivelserne skulle sendes ud). Først efter min fars tid som sognerådsformand fik sognerådsformændene hjælpere til kontorarbejdet - kommunesekretærer. For at kunne trække sig ud af alt, måtte han flytte fra Gislinge.
1952 Køber en gård i Nr. Asmindrup (Skovlundegård) (mellem Vig og Nykøbing Sjælland). Her holdt han sig nogenlunde ude af politik og valg til dit og dat. Jeg kan dog huske, at han bl.a. var snefoged og med i en skytteklub og Venstreforening. Mine forældre fik mange gode venner i Nr. Asmindrup, men bevarede hele livet deres venskab og ugentlige kortaften med deres kortklub i Gislinge. (Konstance og sognefoged Bøje Jochumsen, Gunhild og mejeribestyrer Jørgen Riddersholm, Birkely Mejeri, Edith og gdr. Svend Aage Pedersen, Sigrid og gdr. Asger Nielsen). (Ja, jeg øver mig bare på, hvad jeg kan huske).
1970 Sælger gården og køber hus i Nr. Asmindrup pga. af min fars sygdom. Her støbte de i mange år i kælderen lys til en lysfabrik. Det er rigtigt, at min far efter flere kræftoperationer i Holbæk (tarmkræft) døde i København i 1987 \endash på Finsen, som nu hører under Rigshospitalet.
2005 Min mor køber andelsbolig i Vig. Her dør hun i 2014 som 92-årig.

Grete


Jens blev gift med Gerda Olsen, datter af Ole Peder Olsen , gårdejer i Istebjerg og Anna Kristine Christensen, den 1941-11-1 i Valgmenighedskirken i Ubberup. (Gerda Olsen blev født den 1920-5-2 i Istebjerg 4, døbt den 1920-7-4 i Valgmenighedskirken i Ubberup 4 og døde i 2014 i Vig.)


  Ægteskabsnotater:


Brudgommens navn, fødested, fødselsår og -dag, stilling og opholdssted. Forældres navn, stilling og bopæl:
Ugift, gaardejer Jens Clemen Jensen, Gisling sogn, Holbæk amt, født i Tømmerup sogn, Holbæk amt, 1 november 1915, søn af kreditforeningsdirektør Aksel Jensen og hustru Agnes f. Jørgensen, Tømmerup.
Brudens navn, fødested, fødselsår og -dag, stilling og opholdssted. Forældres navn, stilling og bopæl:
Ugift Gerda Olsen, Tømmerup sogn, Holbæk amt, født i Tømmerup sogn, Holbæk amt 2 maj 1920, datter af gaardejer Ole Peder Olsen og hustru Anna Kristine f. Christensen, Istebjerg.
Forlovernes navn, stilling og bopæl:
Gaardejer Ole Peder Olsen, Istebjerg og Kreditforeningsdirektør Aksel Jensen, Tømmerup.
Vielsesdato:
1941-11-01 i Ubberup. 5

Kilder


1 www.arkivalieronline.dk - Kirkebøger, Tømmerup 1909-1924: Opslag 28, #17 1915
.

2 www.dk-gravsten.dk, Holbæk amt - Ubberup Valgmenigheds Kirkegård.

3 Notater af Grete, Vedr. Jens Clemen Jensen , husmandsejer i Vig (1915-1987).

4 www.arkivalieronline.dk - Kirkebøger, Tømmerup 1909-1924: Opslag 113, #7 1920.

5 www.arkivalieronline.dk - Kirkebøger, Tømmerup 1928-1941, opslag 182 #8 1941
.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 2018-1-28 med Legacy 7.5 fra Millennia